Of het broze herstel van de Nederlandse economie in de knop wordt gebroken, hangt sterk af van internationale ontwikkelingen. Dat zei Klaas Knot, president van de De Nederlandsche Bank, dinsdag bij de EY Hofstadlezing in Den Haag.

De Nederlandse economie steunt volgens Knot op twee zaken. Voor de helft is de economie afhankelijk van het binnenland en voor de andere helft van het buitenland. ,,Veel zal afhangen van hoe de situatie in Oekraïne zich gaat ontwikkelen. Komt dat tot een diplomatieke oplossing of niet’’, aldus de centrale bankier.

Buitenland verzachtte recessie tot nu toe

,,Tot dusverre is het vooral het buitenland geweest dat ons uit de recessie heeft gehaald. Nu krijgt het buitenland een tik. Want dit beïnvloedt de wereldhandel en daarmee onze exportmogelijkheden. De vraag is of onze binnenlandse economie al sterk genoeg is om dat stokje over te nemen.’’

Knot heeft wel de indruk dat de binnenlandse economie inmiddels aansterkt. De koopkrachtontwikkeling van de mensen is minder slecht dan de laatste jaren. En de investeringen zijn het afgelopen jaar aangetrokken.

“Gaan we opnieuw een recessie in?”

In de ogen van de DNB-president zijn tijdelijke dips als gevolg van politieke onzekerheid er altijd al geweest. ,,Grote verschil dit keer is dat het startniveau van de groei in Nederland veel lager ligt”, zegt Knot. ,,Omdat we nu op zo’n laag niveau beginnen, zitten we ogenblikkelijk in het kwadrant van: oh, gaan we opnieuw een recessie in?”

De impact van onrust als nu in Oekraïne kan volgens Knot overigens ook van vrij korte duur zijn. Er zijn verschillende voorbeelden uit het verleden die dat laten zien. Twee à drie kwartalen na de aanslagen van 11 september 2001 zat de economie bijvoorbeeld al weer op het groeipad van voor die gebeurtenis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl